Geschiedenis

Vijftig jaar geleden, in april 1968, werden de eerste woningen van de Middelburgse wijk Dauwendaele bewoond en vestigden zich hier veel jonge mensen met kinderen. Al snel was er een wijkvereniging actief met het organiseren van diverse activiteiten.
Op Koninginnedag 1973 organiseerde de Oranjevereniging “voor het volk – door het volk” op de Markt een zeskamp. Omdat zich een ploeg had afgemeld, werd aan de wijkvereniging verzocht op het laatste moment om deelname verzocht. In die ploeg zaten o.a. Diny en Fred van Essen, Cees Walhout en Dick Nelemans. Omdat diverse mensen op het trapveldje tegenover het winkelcentrum tegen een bal schopten is waarschijnlijk op die Koninginnedag het idee geopperd om ook in deze wijk een voetbalvereniging op te richten. Naast genoemde namen waren de eerste pioniers o.a. Paul Martens, Theo Munnix, Sjaak van Dalen, Krijn Colijn en Ron Jansen.

De oprichting van FC Dauwendaele en ook de aangifte bij de KNVB was gedateerd op 1 augustus 1973 en de eerste officiële wedstrijd werd al gespeeld op 10 augustus 1973. Een week later was het ledenbestand als gegroeid naar 110 leden, zodat de jeugd al kon deelnemen in de voorjaarscompetitie van 1974.
De voetbalvereniging viel in de beginperiode nog onder de wijkvereniging en speelde in de zomeravondvoetbalcompetitie. In 1975 werd op de Algemene Ledenvergadering FC Dauwendaele een zelfstandige vereniging. In de PZC van 20 februari 1976 stond te lezen dat FC Dauwendaele zich gelijk voelde aan een eredivisieclub, maar dat wel begonnen werd in de 4e klasse van de afdeling.

Omdat er in Middelburg toentertijd al twee zondagverenigingen waren, is FC Dauwendaele begonnen als zaterdagvereniging. Er waren echter geen velden in onze wijk, zodat FC Dauwendaele de thuiswedstrijden speelde op veld 7 van de Nassaulaan.
De eerste KNVB-activiteit van FC Dauwendaele-1 was een toernooi in Kats, daar eindigde het in de middenmoot onder leiding van trainer Daan van de Vijver. Daan werd in de daaropvolgende 45 jaar opgevolgd door Piet van Reemst, die weer door René Brasz, vervolgens Adri Melaard, Ben van de Ketterij, Cor van Aken, Jim Pentury, Ad Poortvliet, Gert Booij, Kees Human, Henk Willemse, Marien Schroevers, Gérard de Nooijer, Adriaan Nieuwenhuizen, Kees Versluijs, Paul Telussa, Marcel Lourens, Adil Fertoute en vanaf dit seizoen René de Nooijer.

Het eerste werd in het eerste seizoen kampioen in de afdeling al hadden de andere senioren- en jeugdteams het niet gemakkelijk. Het bestuur bestond in die beginperiode uit de volgende leden: Dick Nelemans, Ron Jansen, William Pen, Bob Agterberg, Jan Schouten, Jan de Back, Krijn Colijn en Jan Wagenaar.

De jeugd ging na het eerste seizoen steeds beter draaien en dat zorgde weer voor nog meer nieuwe jeugdleden. Alleen moesten de jongens (meisjesvoetbal was er toen nog niet bij FC Dauwendaele, überhaupt niet) helemaal naar de Nassaulaan om een balletje te trappen.

Inmiddels ging het de vereniging goed voor de wind. Door een toename van het aantal leden en deelname aan de Lotto & Toto stegen de inkomsten behoorlijk. In de eerste drie seizoenen steeg de omzet naar bijna een ton. De winst hiervan was ongeveer 12% van de omzet en er werden toen veel evenementen georganiseerd om een binding te krijgen tussen bestuur, spelers en medewerkers.

Met de toename van het aantal leden ontstonden ook de problemen met het niet betalen van de contributie. Er werden drastische maatregelen genomen en veel wanbetalers kregen door het bestuur een voetbalverbod opgelegd totdat de contributie was betaald.
Een (achteraf) aardig verhaal stamt ergens uit de periode 1977-1980: een speler met contributieachterstand gooide bij een thuiswedstrijd van het eerste een bierflesje naar de scheidsrechter. Hij werd geroyeerd door het bestuur, maar ook de KNVB legde aan deze speler een veldverbod op van 1½ jaar met een proeftijd van een ½ jaar. Einde carrière!

In de beginjaren werd de sportkleding door de spelers zelf betaald en waste ieder zijn eigen shirt, broekje en kousen. Sponsoren waren toen nog onbekend. Het is moeilijk na te gaan, maar de eerste sponsoren waren waarschijnlijk Muilwijk Middelburg en Rijwielhandel Van Staveren.
Ook verscheen er een gestencild clubblad en werden er initiatieven genomen om te proberen een eigen veld in de wijk gedaan te krijgen van de gemeente. De gemeente had toen plannen om op de plaats van Sportpark De Kruitmolen een wielerbaan en een recreatief sportveld aan te leggen. Tijdens een bijeenkomst van de PvdA in het winkelcentrum (die de sportwethouder leverde) werd er gedemonstreerd door de jeugd van FC Dauwendaele. Blijkens een artikel uit de PZC van 6 juli 1977 deden ze dit zo fanatiek, dat er haast klappen vielen.

In december 1978 werd het besluit genomen tot de bouw van een sportcomplex in de wijk Dauwendaele mits er een tweede vereniging was die daar ook gebruik van maakte. SV Jong Ambon had hier wel oren naar. Aanvankelijk was het de bedoeling om dit complex aan te leggen op de plaats waar nu de PI Torentijd aan de Torenweg is. Uiteindelijk kwamen de velden te liggen rondom de sporthal aan de Kruitmolenlaan.

Op 28 augustus 1981 werd de openingswedstrijd gespeeld tussen bestuur & vrijwilligers van FCD tegen een team van sportievelingen van de gemeenteraad. De uitslag hiervan is niet bekend, wel dat de 3e helft erg lang duurde in de sporthal. Dat was de enige optie, want er was nog geen eigen home. Te duur, de vergadering vonden om beurten bij bestuursleden thuis plaats.
Van de gemeente mochten we tot de bouw van een kantine overgaan, maar dat mocht dan niet binnen de hekken van het sportcomplex komen. Omdat de verstandhouding tussen Jong Ambon en FC Dauwendaele in die periode niet optimaal was, is gekozen voor elke vereniging een eigen clubhuis.
In 1983 werd door vele vrijwilligers een oud schoolgebouw in de Stromenwijk afgebroken en weer opgebouwd op de plaats waar het clubhuis nu nog staat. Later is dit clubhuis nog uitgebreid met 80 m² en dat is weer geopende op 9 mei 1994 door wethouder Wim Ovaa.

Op 13 september 2006 werd na een intensieve bouwperiode de John Kroontribune geopend door Marjo Kroon en burgemeester Schouwenaar en schoot Dave Simons het nieuwe kleedkamergebouw open. Showkorps Juliana speelden o.a. de volksliederen bij de interland Nederland – België voor dames <19 jaar.

FC Dauwendaele heeft in alle klassen gevoetbald, dan weer 4e klasse, in het seizoen 1995-1996 één jaar 3e klasse en meteen promotie naar de 2e klasse. Na zeven seizoen werd er gedegradeerd naar de 3e klasse. In 2009-2010 volgde promotie naar de 2e klasse en een seizoen later promoveerde het eerste naar de 1e klasse C. In deze 1e klasse eindigde FC Dauwendaele op een 14e en laatste plaats en speelde het zes seizoen in de 2e klasse E. Na hieruit te zijn gedegradeerd spelen we dit seizoen onder leiding van René de Nooijer en zijn staf in de 3e klasse A.

 

Gerealiseerd door

FC DAUWENDAELE
0118-611363